Cabinet Individual de Avocatură si Mediere

PRIMA PAGINĂ CABINET DOMENII SERVICII MEDIERE MAPĂ CONTACT
STROIE CĂTĂLIN - Cabinet Individual de Avocatura si Mediere
Cabinet Individual de Avocatura si Mediere STROIE CĂTĂLIN

Pledez pentru dumneavoastră !

Stiri

Cabinet de avocatura STROIE CĂTĂLIN       Intră în vigoare Legea 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, bine-cunoscută ca "mica reformă". Modificările substanțiale aduse codurilor de procedură civilă și penală, noutățile pe care le aduce, faptul că vorbim de cea mai semnificativă modificare din ultima vreme, și, foarte probabil, ultima cosmetizare importantă a batrânelor coduri de procedură înaintea preconizatei intrări în vigoare, în 2011, a noilor coduri de procedură, toate acestea sunt argumente solide care fac lesne de înțeles importanța acestei legi și, deopotrivă, înțeresul cu care este privită și așteptată de întreaga societate, de la profesioniști până la justițiabili, de la politicieni până la mass-media.

      Există mai multe unghiuri din care este privită mica reformă, iar premisele analizei, obiectul și concluziile sunt diferite pentru fiecare din aceste perspective. Pe de o parte, este vorba de Comisia Europeană (mai exact, Mecanismul de Verificare și Cooperare), pe de altă parte, factorii decizionali, incluzând politicul și, lărgind sfera de cuprindere, însăși societatea civilă. În fine, cea de pe urmă, dar în nici un caz ultima, ci, dimpotrivă, cea mai importantă perspectivă este cea a justițiabilului X sau Y, care are pe rol un proces civil sau penal, ce urmează a fi soluționat de Judecătoria Marghita, Tribunalul București sau Curtea de Apel Suceava, și care dorește să înțeleagă în ce fel de îmbunătățește, în mod concret, mecanismul de realizare a justiției și cum se va reflecta acest aspect în speță care îl privește. Să le analizăm pe rând.

      Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), creat odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, are ca obiectiv contribuirea la instituirea unui sistem judiciar şi administrativ imparţial, independent şi eficace, dotat cu mijloace suficiente, între altele, de combatere a corupţiei. Evaluarea efectuată de Comisia Europeană se materializează în rapoartele anuale, care cuprind atât evaluări, cât și recomandări obiective în ceea ce privește acțiunile necesare. Raportul de țară privind stadiul reformei în justiție din 20 iulie 2010 notează, la capitolul progreselor înregistrate, inițierea de către Guvern a unei "mici reforme a justiției", care urma să fie lansată în dezbatere parlamentară. Alte comentarii sunt inutile, fiind evident ca, din perspectivă MCV, mica reformă și implementarea ei reprezintă o mare bilă albă, un plus care în mod cert se va reflecta și în raportul de țară pe 2011.

Stiri

10 ianuarie 2010

Mica Reformă a Justiţiei

A intrat în vigoare Legea 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, bine-cunoscută ca „mica reformă”.
16 decembrie 2010

Noul Cod al Muncii 2011

Ministerul Muncii a finalizat proiectul de modificare a Codului Muncii, ce urmează să intre în vigoare din 2011.
Prima pagină   |    Cabinet   |    Domenii   |    Servicii   |    Mediere   |    Mapă   |    Contact
Cabinetul Individual de Avocatura si Mediere STROIE CĂTĂLIN a primit 12376 vizite
CSS valid! Valid XHTML 1.0 Transitional!